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Mr. Patrick Nugent

Legal Consultant

Area Education Agency 7

9 Westwood Drive
Marshalltown, Towa 50158

Dear Mr. Nugent:

Your Petition for Declaratory Ruling was filed in this office
on August 29, 1977. In it, you ask several questions regarding stu-
dent records. Please keep in mind that much of what you ask may be
covered more by accepted and traditional practices rather than by
law. Your specific questions with my responses follow.

1. Can a local school district or Area Education Agency
destroy original student records once they have been
microfilmed?

This Department has long recognized the desirability of
microfilming school records, including student records.

I know of no reason why original student records may not
be destroved once other arrangements, such as microfilm-
ing, have been made which will adequately preserve the
information contained in the record. Sections 274.1 and
279.8 provide ample authority for a board of directors to
determine the most appropriate method of maintaining stu-
dent records.

2. If microfilming is proper, who are the proper persomns to
do the microfilming, and how many copies of a record
should be kept?
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Obviously, if a school's own staff does the microfilming, there
should not be any legal problems relating to privacy. Under cur-
rent state law there would not likely be any legal privacy prob-
lems with hiring a reputable firm to do the microfilming. What-
ever method of microfilming is utilized, reasonable precautions
should be taken to see that improper use of such records is not
made by anyone participating in the microfilming. I make no
judgments here as to federal legislation dealing with student
records as I have no jurisdiction over that legislation,

As a practical matter, a school district may desire to keep more
than one copy of a2 student's permanent record. However, this
Department's Rule 670--3.3(10), Iowa Administrative Code, implies
that only one copy is required to be kept into perpetuity, amnd it
must be stored in a fire-resistant safe or vault.

3. If original records are not destroyed, but rather are given
to museums or historical societies after microfilming, is
there a breach of confidentiality and an invasion of the
student's right to privacy?

I would personally think that giving student records, especially
cumulative records, to museums or historical societies without
student or parental written consent would be a breach of confi-
dentiality and an invasion of the student's privacy. My opinion,
however, may not be based firmly in Iowa law because Iowa law

is not sufficiently clear on the point. For an interpretation of
federal law on the point, I suggest you contact the proper federal

authorities.
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Robert D, Benton, Ed.D.
State Superintendent of Public Instruction
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