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September 8, 1975

Robert R. Kemp, M.D.
206 North 7th
Keokuk, Towa 52632

18, 1975.

Dear Dr. Kemp:

Your Petition for Declaratory Ruling was filed in my office on August

In it you request a ruling on shared time provisions of the Code

related to extracurricular activities, especially athletics, as follows:

Many nonpublic schools are unable to provide certain
sports activities such as swimming, wrestling, etec.
Shared time for school classes, band, choruses, and
the like are allowed. Why not shared time and par-
ticipation in sports? More pointedly if a parochial
or private school does not and has no possibility of
providing a specific sport; and if the school board
of the district involved is in agreement, we ask that
interested parochial or.private students be allowed
to participate on public school teams.

A fair rephrasing of the issue you present would be as follows:

May students enrolled in nonpublic schools participate
in extracurricular activities, especially athletics,
sponsored by the public school and also be allowed to
participate on public school teams in such activities
under shared time provisions of Section 257.26, The
Code 1975, when the nonpublie school does not provide
that specific sport or activity for the students?

The answer to the question as rephrased is in the negative.

Section 257.26, herein set out in part refers repeatedly to course
offerings and does not expressly or impliedly authorize shared time arrange-
ments for extracurricular activities:
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257.26. ~SHARING INSTRUCTCORS AND SERVICES. The state
board, when necessary to realize the purposes of this
chapter, shall approve the enrollment in public schools
for specified courses of students who also are enrolled
in private schools, when the courses.in which they seek
enrollment ‘are not available to them in their private
schools, provided such students have satisfactorily
completed prerequisite courses, if any, ox have othex-
wise shown equivalent competence through testing.
Courses made available to students in this manner shall
be considered as compliance by the private schools in
which such students are enrolled with any standards or
laws requiring such private schools to offer or teach
such courses. (Emphasis mine)

The clear and plain meaning of the term '"courses" does not include extra-

curricular activities or participation on school teams. The Dictionary of
Education, 3rd edition at page 148 defines the term "course" as:

course: organized subject matter in which instruction
is offered within a given perioed of time, and
for which credit toward graduation or certi-
fication is usually given.

Section 257.26, as amended by H.F. 801 (1975), section 2,.sets forth
those services which may be provided for nonpublic school students. Extra-—
curricular activities are not provided for in that section as amended.

Support for this view is also found in an Attorney General's opinion at
1968 0.A.G., 69 at page 72:

Accordingly, we conclude the state board may not approve
shared time for courses other than those required by law
as 'mecessary" in order to meet the minimum requirements
for an approved schoeol.

Further support for my response to your Petition is found in Chapter 670--9
of the Rules of this Department on file with the Secretary of State. The
relevant provisions are found in the Eligibility Requirements of Rule 670--9.14
for interscholastic competition:

670--9.14(280) ELIGIBILITY REQUIREMENTS. The organizations
shall prescribe and implement eligibility requirements for
students participating in contests or competitions as de-
scribed below:

9.14(1) All contestants must be enrolled and in good
standing in a school that is a member in good standing
of the organization sponsoring the event,
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9.14(3) All contestants shall be regular students
of the school in good standing; they shall have earned
15 semester hours credit toward graduation in the pre-—
ceding semester of the school, and shall be making
passing grades in subjects for which 15 semester hours
credit is given for the current semester as determined
by the local school administratoxr. (Emphasis mine)

All of the foregoing leads me to the conclusion that nonpublic school
students may not participate in the extracurricular activities, including
sports, of the public school system under the statutory provisions for shared
time enrollment found in Section 257.26, The Code 1975.

Sincerely yours,

T s b Bt

Robert D. Benton, Ed.D.
State Superintendent of Public Instruction
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