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Summary Changes to 2011 Certified Supplementary Weighting

Beginning this Spring EASIER will be the collection mechanism for the Certified
Enroliment.

Concurrent enrollment courses will experience no change in the calculation method.
Courses will be calculated using the same formulas used for Fall 2010 Certified
Supplementary Weighting.

a. Online and on-campus concurrent enrollment courses will be calculated by
dividing the community college instructional minutes for the course by the high
school’s yearly instructional minutes.

b. Concurrent enrollment courses offered at the high school will be calculated by
dividing the total number of high school periods for the course by the total
periods available in a year.

There will be a change to the annual time period used to identify concurrent enroliment
courses. Districts were informed of this change with the October 1, 2009 collection.
However, we want to call this out to be sure districts did in fact make this change.

In the past, districts might have reported true enrollments by courses for courses that
were in session on October 1. However, many districts projected course enrollments for
courses that started after October 1 (typically second semester). Districts were asked to
begin the transition to EASIER by changing the reporting period from academic year to
prior spring to current fall term. That means courses will be counted in Fall 2011
Certified Supplementary Weighting from Spring 2011 (prior spring) and Fall 2011
(current fall). If a district projected enrollments and included courses that had not yet
began in last fall’s Certified Supplementary Weighting, those districts should NOT
include those same courses as eligible for supplementary weighting this spring.
Identification for concurrent enrollment eligibility is completed through the calculation
of the section FTE, as identified in 1) above.

A concurrent enrollment course cannot be taught over multiple terms. College courses
are not year-long courses. A high school must teach the same content within a
comparable term. A concurrent enrollment course (e.g., Introduction to Psychology,
PSY 111), could be taught during a fall and spring term to different students; however, a
high school could not teach the same course to the same students during both the fall
and spring terms (e.g., Calculus I, MAT 211).

Concurrent Enrollment courses can not be used to meet 281-Chapter 12 minimum
accreditation. High schools must meet the “offer and teach” requirements without the
use of concurrent enrollment courses.



6) Adistrict cannot offer a course as a concurrent enrollment course and allow students to
take the same course, either through the same community college or through a
different postsecondary institution, as a PSEO course. Community colleges that have
entered into agreements with a school district must not also allow students to take
contracted courses as PSEO courses.

For more information you can read the detail changes post on the Department of
Education Senior Year Plus website.

http://www.iowa.gov/educate/index.php?option=com content&view=article&id=1856
&ltemid=2596




