
Quality Faculty Plan Requirements and  
Minimum Faculty Standards 
Response to Questions Raised by the Community College Human 
Resource Administrators – 8/21/2008 
  
1. Would Iowa teaching certification qualify as professional 
licensure under 281—IAC 24.5(1)(b)(2)? 
 
Probably not, unless the area in which the instructor is teaching is 
education/teacher preparation. 
 
2.     Do all adjuncts or only those teaching half-time or more have to 
complete quality faculty plans?  In our case what this would mean 
evaluating the experience and credentials of adjunct faculty, including 
high school teachers, and would require those faculty to engage in 
professional development activities during their first three years at 
our college.  This rises above the masters plus 12 credits requirement.  
We have eight areas that a new faculty member must possess minimum 
competency within the first three years.  [Question revised for clarity 
6/2009] 
 
Please note that there is a difference between an institution’s quality 
faculty plan and individual quality faculty plans. 
 
According to Iowa Code Section 260C.36 (as amended by HF 2679), all 
instructors teaching college credit coursework, counselors, and media 
specialists must be included in colleges’ institutional quality faculty 
plans.  College QFP committees are provided with flexibility in 
determining plan requirements for various employee groups (e.g. the 
college may have different requirements for full-time faculty, faculty 
employed less than full-time,  adjunct instructors teaching at the 
secondary level, media specialists, etc), provided those requirements 
are in compliance with the nine minimum components delineated in Iowa 
Code 260C.36(1)a-i.  Oversight for the quality faculty plan process is 
provided through the state accreditation process.  
 
The Department will be convening a statewide community college 
professional development advisory committee (per the recommendations of 
the Community College Quality Faculty Working Group and as mandated by 
HF 2679) which will review promising practices in institutional Quality 
Faculty Plans and address other professional development issues. 
 
Additionally, Senior Year Plus legislation requires instructors 
teaching courses offered through Senior Year Plus (including 
supplementary weighted courses, PSEO courses, career academy courses, 
etc) to meet certain requirements.  Instructors of contracted 
concurrent enrollment courses must meet the same requirements and 
standards as on-campus adjunct faculty. [Paragraph revised for clarity 
6/2009] 
 
3. Do high school teachers who teach college classes have to 
complete quality faculty plans?  If yes, can we devise a modified set 
of requirements for adjunct, including high school teachers? [Question 
revised for clarity 6/2009] 
 
See above.   



 
4. Is there any piece of language that provides for some latitude in 
implementing QFPs for adjuncts? 
 
Yes.  See above. 
 
In summary, 

• All faculty teaching college credit courses, counselors, and 
media specialists must be included in colleges’ institutional 
QFPs. 

• Institutional QFPs may differentiate requirements for various 
employee groups (e.g. f/t faculty, adjuncts, counselors, etc).   

• College QFP committees have flexibility in setting institutional 
plan requirements for various employee groups provided those 
requirements are in compliance with 260C.36 (e.g. recordkeeping 
provisions and activities to ensure faculty attain and 
demonstrate instructional competencies; orientation is offered; 
etc).   

• Colleges are expected to revise their QFPs given the changes in 
the law and obtain board of trustees’ approval.  The new 
statewide professional development committee will serve as a 
vehicle for colleges to share and discuss promising practices in 
the QFP process. 

 
The Department has determined that high school teachers employed as 
college adjunct faculty and delivering community college credit courses 
may meet different requirements than other faculty in the institution’s 
QFP.  High school level professional development plans may meet the 
requirement for continued professional development for those faculty 
members per 260C.36(1)f-g, however, they may not meet others such as 
the orientation provision in 260C.36(1)a.  For example, colleges must 
maintain records detailing that these instructors have attained or 
documented progress toward attaining minimum competencies (as outlined 
in the college’s QFP) in their subject or discipline area.   
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